Składniki:
- owsiane ciasteczka San, 1,5 opakowania
- 100 g masła
- puszka masy krówkowej czekoladowej
- 2 banany
- 200 ml kremowej śmietanki
- 120 g serka mascarpone
Przygotowanie:
- Ciasteczka rozkruszyć na piasek (ja zrobiłam to ręcznie ale można użyć blendera). Roztopić masło i dodać do ciasteczek, wymieszać, rozłożyć na dnie foremki i dokładnie uklepać ręką. Jako formy użyłam keksówki, ale na pewno ładniej będzie się to ciasto prezentować w okrągłej foremce do tarty.
- Następną warstwą jest masa krówkowa. Można użyć tradycyjnej kajmakowej, ja chciałam smak toffi jednak czymś ożywić, dlatego wybrałam czekoladową.
- Banany kroimy w plastry i układamy na masie.
- Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Odrobinę dosłodziłam bo nie przepadam za smakiem zwykłej śmietany. Jako zamiennik można użyć śmietanki Śnieżki, ale myślę, że jej puch to nie to samo co gęsta kremówka z serkiem. Wykładamy na warstwę z bananów. Wierzch można oprószyć startymi wiórkami czekolady.
- Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Przepis mało ambitny, ale dla mnie w sam raz - bez ugniatania i pieczenia :)
Polecam, bo smakuje fantastycznie! :)
Miałem okazję spróbować tej słodyczy i jedyne zdanie które przychodzi mi do głowy aby określić smak tego ciasta to rozkosz dla podniebienia! :)
OdpowiedzUsuń