wtorek, 7 maja 2013

Zarażę Was miłością do zielonej papki! :)

     Taaak wiem, znów nie scrapkowo, ale nic nie poradzę na to, że różne rzeczy mnie interesują i zajmują ;p Tym razem kuchnia! :)



     Kto z Was nie lubi szpinaku? :D No tak… ja też myślałam, że nie lubię. Aż w końcu zdecydowałam się przełamać i samodzielnie przygotowałam danie z tą zieloną paskudną papką. ;p Ku zdziwieniu okazało się przepyszne :) Podaję Wam przepis i zachęcam do wypróbowania :)
Ta zapiekanka to danie obiadowe dla 4 osób, albo 2 bardzo głodnych :) Przygotowanie nie zajmuję więcej niż pół godziny.

Składniki:

200 g mrożonego szpinaku, może być w brykiecie
makaron rurki ok. 250 g
pojedyncza pierś z kurczaka
4 ząbki czosnku (albo wedle uznania)
3 jajka
żółty ser
1 łyżka masła
1 solidna łyżka śmietany
sól i pieprz, przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie (musi być al dente bo później włożymy go jeszcze do piekarnika).
Na patelni podsmażamy pokrojonego w kosteczkę i posypanego przyprawą kurczaka.
W osobnym garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego szpinak, od czasu do czasu trzeba przemieszać żeby się szybciej rozmroził – wtedy dodajemy do niego sól, pieprz i przeciśnięty czosnek.
[Lecimy na trzy palniki, trzeba się skupić żeby kuchnia nie poszła z dymem! :D]
W miseczce roztrzepujemy trzy jajka z solidną łyżką śmietany i szczyptą soli. Wlewamy do szpinaku i mieszamy dopóki jajka się nie zetną.
Odcedzony makaron przerzucamy do szpinaku. To samo z podsmażoną piersią z kurczaka. Dokładnie ze sobą mieszamy. Przekładamy do posmarowanej olejem blaszki (ja używam keksówki) lub naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym serem, albo wersja dla leniwych - układamy taki w plasterkach. :)
Do gotowej zapiekanki możemy podać ulubioną sałatkę czy warzywa.
Tadam ! Gotowe :)

6 komentarzy:

  1. Łeeee, szkoda że w piekarniku :( Bo szpinak bardzo polubiłam, od kiedy zrobiłam piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem żółtym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brak piekarnika niczemu nie przeszkadza, jadłam też bez dodawania sera i zapiekania, pyszne :)
      Musisz dać przepis na te piersiaki! ;p

      Usuń
  2. Mmm... wygląda pysznie. ;)
    Jeśli lubisz szpinak to koniecznie musisz wypróbować pierogi ze szpinakiem i fetą. :D Są obłędne. ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tę zieloną papkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla mnie! Uwielbiam szpinak pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szpinak, ostatnio też robiłam danie z warzywami, kurczakiem, i ryżem :). Chętnie wypróbuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń